Székely házi csoki Erdélyből
A házicsokoládé gyártását Székelyföldön a gyergyóremetei fiatal vállalkozó és családja vállalta fel. A házicsoki attól házi, hogy otthon is el lehet készíteni kakaóból, tejporból, cukorból és margarinból. Gyakorlatilag ugyanebből készítik a gyárban is csak nagy mennyiségben. Annyi a különbség, hogy a legjobb alapanyagokat használják, ami az országban kapható. A töltött csokikba mogyoró, kókuszreszelék vagy dióbél kerül – a dióbelet egyébként székelykeresztúri cégtől vásárolják, tehát a házicsokiba kerülő dió erdélyi fákon terem.
A recepteket az elmúlt években dolgozták ki, ezeken sokat kellett alakítani, hogy a termék hosszabb időre is megőrizze minőségét: ne legyen kemény, száradt, íze és állaga legyen jó másfél vagy két hónap után is. A jótállási idő így negyvenöt nap, de ha megfelelően szállítják és tárolják, tovább is eltart.
A házicsokoládé 40, 80, 100 g-os kiszerelésben kapható.